Såvejledning

At udså frø er ikke så svært endda. Det sker jo hele tiden i naturen, men et par tips kan nogle gange hjælpe successen på vej i haven.

Indledningsvist skal du være opmærksom på om de frø du har købt eller indsamlet stammer fra planter der er en-årige eller flerårige. Frø fra flerårige planter vil nemlig typisk først blomstre det følgende år efter udsåning. Udsås de i foråret eller den tidlige sommer, så vil man kun se en bladroset i samme år. Næste år vil planterne så vokse videre og sætte blomster, som så kan nydes om sommeren. Ofte vil blomstring 3. år være den flotteste og mest omfattende, da planten her har fået godt rodfæste.

 

Mange frø er små og nogle meget små, og de bør opblandes med lidt fint, tørt sand inden udsåning. Det gør det både lettere at udså dem og du sikrer at frøene bliver lettere spredt ud over det ønskede areal.

 

Såvejledning
Find et godt sted i din have hvor jorden og lysforholdene passer til den eller de plantearter, som du er på vej til at udså. Gør jorden klar ved at rive den lidt ensartet og findele eventuelle jordknolde. Er jorden meget tør kan den vandes let. Er der græs eller rodukrudt, så bør det fjernes først.

  1. Så frøene jævnt ud over det ønskede areal. Har du blandet flere blomsterfrø (eksempelvis til en blomstereng), så forsøg at få både store og de helt små frø fordelt ud på hele arealet.
  2. Efter udsåning kan man rive let, så der kommer en smule jorddække på frøene. Man kan også trykke let (eller lade et par små børnefødder gå en lille tur på arealet) for at presse frøene let ned og få jordkontakt. De fleste frø skal ikke jorddækkes ret meget; forslag til sådybde fremgår af frøposen.
  3. Herefter er det egentlig bare at vente. Husk at holde jorden let fugtig (ikke våd) hele tiden frem mod spiring og i den allerførste tid efter de første kimblade toner frem. Det gøres bedst med en forstøver på vandslangen.
  4. Kommer der groft ukrudt eller græs, så er det en rigtig god ide at fjerne det. Er man i tvivl, så lad det blot vokse.
  5. Frøene vil du begynde at spire efter et par uger eller måske én måned; det kommer lidt an på de enkelte frøarter, voksestedet og de vejrforhold, som har været i perioden. 


Husk at indsamle frø fra de urter, som blomstrer nu og igen til næste år. Dem kan du udså i dit blomsterbed eller udvide med et større stykke i haven. Du kan naturligvis også indsamle dem for at give dem videre til en god haveven eller -venninde...